elinenargentina.blogg.se

2014-04-16
20:41:31

Måndag 14 och tisdag 15 april 2014

I måndags så betalde jag för resan. Sedan så är väll det stora under dessa dagarna att jag nu har börjat officilet på universitetet. Fast jag har fortfarande inte lektioner enligt ordinarie schema. Vi har ett ämne, modernidad y mundo contemporaneo. Det är världshistoria från antiken och medeltiden tills idag som ska gås igenom på 3 dagar. Med världshistoria menar jag så klart Europas historia. Mycket är det, men sjukt intressant och roligt att fräsha upp minnet lite. Men att sitta och lyssna på vår fantastiska historalärare i tre timmar gör mig trött. Efter 1,5 så tycker jag fortfarande att det är intressant och kul men börjar kolla på klockan. Efter 2 så är jag trött och har svårt att lyssna, efter 2,5 så sover jag nästan. Sedan blir det paus i 15-20 min och sedan 1 timme till mer eller mindre. 
 
 Jag gillar verkligen min lärare. Hon frågar rätt mig rätt mycket om hur jag ser på saker och tar mig i exempel många gånger på ett bra sätt enligt mig (jag gillar ju att stå i fokus). Sedan har hon genomgångarna aktivt med klassen. Vi svarar på frågor och hon är ironsik och det är kul. Under tisdagens lektion så snackade vi lite om socialism och kommunism. Och då höll jag faktiskt inte med henne. Jag förstår vad hon menar med att kommunism och socialism har samma grund men för mig är det helt olika saker. Hon förklarade hur Stalins Ryssland och Maos Kina och nuvarande Cuba alla är extrema socialistiska stater men för mig är de inte socialistiska utan kommunistiska. Kort och gått kan man väll säga att hon tycker att kommunism är extrem socialism och jag tycker att det finns lite mer skillnader än så. Jag sa bl.a. att jag bor i ett länge socialistiskt land och att vi inte alls lever under de förhållandena som råder i något av de "socialistiska" (kommunistiska) förhållande som hon pratade om. Enligt henne beror det på att jag kommer ifrån ett utvecklat socialistiskt land men att detta inte är grunden. Aja, vi kunde väll på någon nivå enas om de härstammar från samma tanke och sedan att vi var oense. Hon låter mig ha min åsikt och försöker inte "rätta" mig för att jag är "elev" vilket gör mig glad. 
 
Sedan så igår kväll kom Franco och hans kusin förbi för att säga hejdå innan jag skulle åka till Cataratas idag. Så vi pratade med dem ett tag vilket var trevligt. Jag har packat dessa dagar och sedan dansade jag även lite arabe igår. Det är det som har hänt. Puss. 
 
Ps. Ett litet ekonomiskt exempel. Medicin i Argentina har under de senaste tre månaderna (tror det var tre månader, kan ha varit månaden) ökat med 150% i pris. I sverige försöker vi ha en årlig inflation på 2% Ds. 
Kommentar:
2014-04-28 @ 18:34:39
#1: Kerstin Ellenfors

Som samhällskunskapslärare så skulle jag säga att vi många år haft en socialdemokratisk regering men vi är inte ett socialistiskt land. Vi lever i en marknadsekonomi som vilar på en socialliberal grund. De flesta företagen är privatägda, bankerna är till absolut största delen privatägda. Vi har höga skatter och ett omfattande
socialförsäkringssystem.

Svar: Tak för din input! Kan vara ett bra sätt att ta upp det när jag har min redovisning om Sverige inför minkurs!
Elin Palm

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: