elinenargentina.blogg.se

2013-09-27
13:19:12

den 26 september 2013

Alla räknar ner till Bariloche. Nu är det bara 23 eller 24 dagar kvar tills vi åker och alla taggar gaaalet.

Idag hade jag sovmorgon till 8:10. När jag gick upp tittade mina värdföräldrar konstig på mig och förstod inte varför jag var uppe så sent. Jag förklarade att jag hade sovmorgon och började först 8:10 men det var välldigt förvirrat. Jag lånade även ut min cykel under gårdagen till Gonzalo, något jag tydligen inte borde ha gjort. Min cykel är min och den ska jag inte låna ut till någon. Punkt. Jag förstod väll varför (men orkar inte förklara) men om jag inte vill använda min cykel utan gå istället för det tycker jag är bättre så kan väll han få låna den. Det är en bra cykel. Aja. Även idag var det lite rabalder kring att jag hade lånat ut min cykel så jag behövde ta någon annans cykel till skolan, fast jag egentligen ville gå.

I skolan var det först en låååång ceremoni och tal som invigning av två nya klassrum. Det tog typ 1,5 eller 2 h. En del av prosuduren var att prästen skulle välsigna rummen eller vad det nu var han gjorde. Han läste i alla fall en bit ur bibeln och gick runt och vevade på armarna medan åskådarna mumlade med i något. Jag tyckte att detta var ytters fascinerande. Försökte tänka mig att en präst kommer till skolan i Sverige för att helga ett klassrum. Gud vilka rabalder det skulle bli!

Efter ceremonin så var det vollybollturnering så hela klassen gick till en stor arena/friidrottsanläggning/racerbana/utomhusidrottshall. Sedan satt vi där i skuggan och åt croissanter och drack terere. Pratade om lite allt möjligt tills tuneringen var slut och jag behövde gå tillbaka till skolan och hämta min cykel och inte kunde går direkt hem.

Hemma så åt jag lunch och sedan fick jag den väldigt roliga överraskningen att jag hade fått ett vykort ifrån Sverige!! Det var farmors kort som hade kommit fram, lagom till hennes födelsedag. Gud vad kul det var att få ett brev ända från Sverige!

Sov lång siesta och sedan hamnade jag framför datorn. Tog min promenad på 1 timme samtidigt som jag lyssnade på tankesmedjan. Åhh vad de är roliga! Tankesmedjan är mitt sätt att hålla koll på vad som händer i Sverige. Mina nyheter. Jag gick förbi flygfältet och såg hangaren där de små planen stod uppradade. Sedan fortsatte jag till det rika området. Till min förvåning var det inget secure garden utan det gick bra för mig att bara knalla rakt in i detta ”finare” område. Gick runt där och kollade på arkitekturen. Funderade ett antal gånger på att fåga olika människor om jag inte kunde få titta på arkitekturen. Jag är ju ändå ”arkitektstudent” som under mina studier valde att åka till Argentina ett år. Funderade även på att se om jag inte kunde få komma in och titta på flygplanen eftersom jag har ett ”brinnande intresse för flygplan”

När jag kom hem smsade jag Océan och vi stack till gymmet. Vet fortfarande inte riktigt vad jag gör där men något får jag väll gjort. Kom hem och åt middag, duschade och ska nu sova. 

 
2013-09-27
13:10:44

den 25 september 2013

Skola idag. Helt vanligt. Hade svårt att sova inatt så fick väll runt 4-5 h sömn. Ungefär som en enkel resa till Karsjö. I skolan gick allt som det skulle. Fick klubbor av vår Engelskalärare. Vår lärarstudent som vi har i engelska säger fel på him och her. Det irriterar mig lite. Sedan var det info om att vi imorgon ska titta på vollyboll så jag får sovmorgon till 8:10 (so happy).

Kom hem och åt lunch. Blir tjock. Sov siesta till 17 och då var jag liite social med min värdbror och hans kompis innan jag gick ut på shoppingrunda. Jag hade nämligen inte de nödvändiga byxorna för imorgon. Man skulle ha idrottskläder men fick inte ha tights. Det gjorde egentligen inte mig så mycket. Ville ändå köpa mjukisbyxor. Kollade även upp att det faktiskt är 1$ för obegränsat internet per dag. Gick i raskt tempo i en timme medans jag lyssnade på Filips Hammars sommar. Det kändes rätt passande när man går runt på okända gator med okända ansikten. Kom precis hem och klippte lite i mitt simkort så att det skulle passa iPhonen och börjar hoppa av glädje när det börjar funka men så fylls skärmen av ett meddelande att ”operatören inte har öppnat simkortet för att fungera med denna typ av enhet”. Pysslade tillbaka simkortet in i min gamla telefon så den funkar igen nu. Allt hade varit så braaa om det hade funkat. Då skulle jag ha kunnat använt min telfon som internet till min dator också. Detta är såå frustrerande. Funderar på om ja inte ska gå och köpa en router bara för att få wifi hemma. Skulle underlätta ett och annat. Sofi har även hon en laptop så kanske jag kan gå ihop med henne.. Vet inte.

Sedan trodde jag att jag skulle få äta. Men klockan blev 21, sedan 21:30 och runt 22 undrade jag var alla i familjen höll hus. Huset var tomt. Bara jag, Gonzales och hans kompis. De andra var tdligen på dagiset och fixade något så jag började laga lite pasta med ost till middag. Hade ätit kakor (hehe) hela dagen så var inte så himla hungrig. Efter det är det nu dags för sängen. Sov gott Sverige!!

2013-09-27
13:09:57

den 24 september 2013

Vaknade och dröjde mig kvar hos Océan tills klockan blev runt 12:30 då jag gick hem och åt lunch med min familj. Det var köttbullar med ris och det var hur gott som helst. Sedan så satt jag framför datorn mer eller mindre hela dagen. Fixade med bilder och inlägg på bloggen. Läste era(era=någon verbform av ser på spanska så det blir jätte konstigt när jag skriver och läser det hihi) fina kommentarer på inlägget den 19 september. Jag upptäckte när jag snabbskummade igenom inläggen att de senaste dagarna verkar jag ha varit lite deppig. Men det verkar börja vända. Från och med i lördags kväll(söndags?) har det känts bra. Océan sa att det verkar som att jag är den som har haft det svårast här, och det tror jag att hon har rätt i. Men jag kämpar på och som sagt, nu börjar det gå lättare igen.

Var inne på Facebook och laddade ner poddradioavsnitt från Sr.se (minipensionär). Runt 15 hängde jag med Sofi hem till hennes kompis och vår granne och drack Mate utan socker. Det tar lite tid att lära sig gilla det, men jag jobbar på det. Sofi och hennes kompis vill komma till Sverige och jobba för de tycker att man får så mycket bättre betalt i Sverige. En normal lön här är 4000$(≈ 5000 sek) och för övrigt så är tecknet för argentinsk pesos ett dollartecken med ett sträck, så tyck inte att jag skriver för mycket fel. Jag fick även se bilder på familjens någonting någonting dotter på ett halvår och som hade hål i öronen. Jag tyckte att jag var ung och hade hål i öronen när jag var 6 år, men här har ett barn på 6 månader hål i öronen. Jag vet inte hur det är nu för tiden i Sverige men jag fann det lite annorlunda.

När jag kom hem så tog jag en promenad på en timme samtidigt som jag lyssnade på Sommar med Mando Diao. Åh, jag blir typ flummig av att lyssna på deras lätt monotona röster som talar på lätt dalmål och berättar om deras liv. Det är något rogivande över det. Samtidigt gick jag så nära jag nu kunde komma de rika husen på andra sidan landningsbanan för privata propellerplan och sedan vidare till en ny del med de fattigaste husen och försökte med hela mitt huvud och hjärta förstå. Det går inte så himla bra. Klasskillnad handlar om så mycket mer än bara i vilken del av staden man bor. Det handlar även om att oberoende på vilken del av staden du bor så är det möjligt att man går i samma skola(åhh vad bra tänker ni nog), men den ena behöver anstränga sig för att spara ihop för att kunna ha råd med skolavgiften varje månad, för att få en chans till en bättre utbildning. Den andra går där för det är den enda skolan som inte är helt värdelös. De går i samma klass, men den ena åker självklart till Bariloche, den andra har inte ens en fungerande tv. Jag har länge funnit det som ett hinder att skolan endast får erbjuda aktiviteter som max får kosta runt 400 sek, och resten måste klassen jobba in. Men det är faktiskt jävligt bra. Skolan och allt som berör skolan ska inte vara beroende på vilka ekonomiska förutsättningar man har. Skolan ska vara lika för alla, och vi måste jobba för att den ska få fortsätta att vara så.

När jag kom hem hade jag inte hunnit lyssna klart på hela sommar, har fortfarande lite kvar. Istället gick jag ut och var lite social med mina rökande värdbröder. Passiv rökning (är det orden?) here i come! Sedan duschade jag och ska nu (klockan 21) gå ut och vara social igen. Vi ska få gäster för min mormor fyller år idag så det är kallas! Puss på er så får ni lite fina familjebilder med detta inlägg!